tisdag, januari 24

lite om att lämna blod

Första besöket tar ca 30 minuter. Då fyller du i en hälsodeklaration som sedan kompletteras med en liten intervju där man även kan passa på att ställa frågor. 

Blodtryck och blodprov testas för att ta reda på blodgrupp, blodvärde och eventuella smittor som gulsotsvirus typ B eller C, syfilis, HIV eller HTLV I + II. 

Om allt är bra med blodprovet blir du kallad till blodgivning efter 3-6 veckor. Om något av provresultaten behöver diskuteras hör dem av sig.

Första blodgivningen kommer att se ut som alla de kommande: du fyller i en hälsodeklaration för att ta ställning till om du anser dig vara frisk. Själva blodgivningen tar 10 minuter, men eftersom dem bjuder på fika och en järntablett (det är för att du ska ta det lugnt en stund efteråt och så att dem kan se att du mår bra) tar det ca 30 minuter. 

Vid varje blodgivning ger du 4,5 dl blod vilket är ungefär en tiondel av blodet i din kropp. Eftersom du ständigt bildar nytt blod finns normalt antal blodkroppar i cirkulation igen efter några veckor.

Kvinnor kan lämna blod tre gånger om året medan män kan lämna fyra gånger. Plasma kan du däremot ge två gånger i månaden.

Det finns olika lokala rutiner, men oftast får man (förutom att man i första hand hjälper sjuka medmänniskor) en liten gåva eller ett presentkort då man lämnar blod.

Läs mer HÄR!
och om plasmagivning HÄR!

Inga kommentarer: